Quartz Floors

CAD/CAM IN DE PRAKTIJK

Mallen voor GRIND/EPOXY vloeren maken met XPLOT-Machine, CorelDRAW en/of AutoCAD

CAD/CAM voor vloerenleggers

De branche ging op zoek naar beter gereedschap voor de toenemende eisen van geavanceerdere toepassingen. Wat jarenlang met eenvoudig handwerk goed genoeg te realiseren was, blijkt anno 2000 niet meer aan te spreken. Ook in deze branche wordt men geconfronteerd met precisie- en afwerkingseisen, die handmatig nauwelijks te realiseren zijn terwijl dit voor een XPLOT frees- of snijmachine een koud kunstje is.

MAC ontwikkelde een mallen productie-systeem dat trendsettend is en dat het leggen van grindvloeren inclusief zeer gedetailleerde kunstwerken en/of teksten mogelijk maakt.

Bij MAC worden ingeruilde en afgeschreven machines een nieuw leven in geblazen voor deze (technisch gezien) nauwelijks eisen stellende toepassing. Daarnaast is het mogelijk om een nieuwe low-cost XPLOT-1000 voor deze toepassing aan te schaffen.

Wat vooraf ging...

vindt nu eens een bedrijf dat zorgvuldig en betaalbaar de mallen vervaardigt om nauwkeurig een afbeelding of logo in een vloer te verwerken. Menig vakman biedt dit aan op basis van met een kopieermachine opgeblazen afbeeldingen, die vervolgens met de hand en een "hitte draad" in styropor (piepschuim) wordt uitgesneden. Alternatief legt men plexiglas- of messing strips in de vloer die kunstig gebogen zijn om als mal te fungeren. Knap werk maar met weinig precisie of detail. Nauwelijks nog toereikend voor de klant van het jaar 2000.

De procedure die M.A.C. ontwikkelde in het kort

AutoCAD
AutoCAD wordt gebruikt om automatisch de machine freesbanen te bepalen.
  • scan de afbeelding met een scanner / notebook of desktop computer OF gebruik een digitale camera-opname, die vaak zelfs meer dan voldoende is
  • bewerk deze tot de contouren etc. aan de smaak en eisen van de klant voldoen (deze bewerkingen kunnen bv. in CorelDRAW worden gedaan)
  • de custom software van Xplot-MAC zet de contouren om in freesbanen van 3mm breedte
  • op de Xplot-machine wordt met een kleine freesspindel een mal gefreest
  • de software plaatst automatisch "bruggen" om te zorgen dat de mal niet uit elkaar valt
  • de mal wordt met universeel-lijm op de vloer geplakt
  • deze wordt dan met grind/epoxy gevuld, wat men laat uitharden
  • de bruggen zijn zo laag (<1mm) dat deze niet storen bij het vullen van de mal
  • hierna wordt de mal verwijderd (mechanisch, stofzuiger) en met wat oplosmiddel wordt de omgeving gereinigd

Deze innovatie

maakt het mogelijk om eigentijdse-, artistieke- en geometrisch verantwoorde ontwerpen in vloeren te verwerken zonder extreme prijsverhogingen!

Onderstaand details van de PostProcessor Output

De geplaatste bruggen (rood), de freesoffsets (paars) en de originele contouren (blauw).

Puzzle stukje
Puzzle stukje uitvergroting toont de frees-offsets en de "bruggen" die automatisch worden gegenereerd.